Wegańskie ciastka czekoladowe - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańskie ciastka czekoladowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

35 unit

  • 20 g Nasiona chia

  • 5 cl Woda

  • 190 g Miękkie masło wegańskie

  • 200 g Brązowy cukier

  • 1 cl Syrop z agawy lub syrop klonowy

  • 16 g Cukier waniliowy

  • 300 g Mąka

  • 4 g Proszek do pieczenia

  • 1 szczypta Sól

  • 200 g Dropsy czekoladowe

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Etap 2 /8

W małej miseczce wymieszaj łyżką nasiona chia z wodą i pozostaw do namoczenia na około 10 minut.

  • 20g Nasiona chia
  • 5cl Woda

Etap 3 /8

W misie robota umieść miękkie wegańskie masło i cukier. Naciśnij "Start".

  • 190g Miękkie masło wegańskie
  • 200g Brązowy cukier
  • Trzepaczka flex

Etap 4 /8

Dodaj do misy nasiona chia, syrop z agawy i cukier waniliowy. Naciśnij "Start".

  • 1cl Syrop z agawy lub syrop klonowy
  • 16g Cukier waniliowy
  • Trzepaczka flex

Etap 5 /8

Następnie dodaj do misy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Naciśnij "Start".

  • 300g Mąka
  • 4g Proszek do pieczenia
  • 1szczypta Sól
  • Ubijaczka

Etap 6 /8

Na koniec umieść w misie dropsy czekoladowe i naciśnij "Start".

  • 200g Dropsy czekoladowe
  • Ubijaczka

Etap 7 /8

Za pomocą łyżki lub gałkownicy formuj z ciasta kulki w odstępach około 5–6 cm na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Etap 8 /8

Ciastka piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni przez maksymalnie 15 minut, inaczej wyjdą zbyt twarde.